Как да приготвим и сервираме ястие, за да го направим апетитно за възрастните хора?

Методите на приготвяне на ястия за хора над 70 години се определят от здравословното състояние.

Общите препоръки посочват, че като методи за топлинна обработка в диетата на възрастните хора трябва да се използват: варене, варене на пара и печене без мазнина. Трябва да се избягват пържени храни. Консистенцията на ястията също е важна. Течна диета се препоръчва само при особени обстоятелства, например при проблеми с преглъщането, при пълна липса на зъби. В повечето случаи може да се приема твърда храна, като се избягват трудни за дъвчене храни, като ядки. Ядките може да се сервират и в смлян вид, като допълнение към ястието. Твърдите зеленчуци могат да бъдат приготвени или сервирани в нарязана форма, например салата или като сок. Използването на правилните подправки като копър, розмарин, мащерка, босилек, чесън, кимион и джинджифил ще придаде на ястието по-добър вкус. Ястията трябва да бъдат цветни и ако здравословното състояние го позволява, да са с различна консистенция.