
За да се осигури правилното развитие на детето, правилния ход на метаболитните процеси, изграждането и обновяването на клетъчните структури, е необходимо да се достигне оптималното ниво на прием на хранителни вещества. Именно храната е източник на: протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали, както и биологично активни съединения с доказани полезни здравословни свойства.
За да може тялото на детето да се развива правилно, е необходимо да приема нужното количество храна, но и продукти с висока хранителна стойност и добро качество, непреработена храна, без изкуствени добавки и консерванти. Колкото по-голямо е разнообразието от продукти в диетата на детето, толкова по-голям е шансът да бъде напълно удовлетворено търсенето на енергия и хранителни вещества.
В същото време цветните и разнообразни продукти могат да насърчат децата да се хранят. Въвеждането на правилни хранителни навици като редовно хранене, избягване на закуска със сладкиши, ограничаване на прости захари, наситени мазнини и соли в диетата на детето, влияе положително на апетита и насърчава малчуганите да се хранят и да опитат нови продукти.
Калории, необходими за правилно развитие
Правилното хранене на детето включва осигуряване на нужното количество енергийни вещества, но и адаптиране на вида на храната към зрелостта на детското тяло. С възрастта на детето нуждата на организма от калории намалява. Колкото по-малко е детето, от толкова повече енергия има нужда, за да се развива правилно.
Хранителни вещества

- Въглехидрати - осигуряват най-много енергия през деня (55-60%), и можете да ги намерите в зърнени храни, ориз, зърнени храни, бобови растения, плодове и зеленчуци. Простите въглехидрати трябва да бъдат ограничени, а количеството им през деня не трябва да надвишава 10% от енергията от дневния прием. Бонбоните, шоколадите, бисквитките, белият хляб, сладкарските изделия са основните източници на прости захари. В същото време тези продукти са с ниско съдържание на витамини и минерали, поради което, освен калории, те не осигуряват ценни съставки, необходими за правилното развитие на младото тяло. Детето свиква много бързо със сладкия вкус, което може да предизвика нежелание да посегне и да опита нови продукти с различни вкусове.
- Протеинът трябва да представлява 10-15% от дневната диета. Важно е тя да е пълноценна, т.е. да съдържа всички аминокиселини, необходими за развитието на детето. Полезно е да включите бобови растения в диетата на Вашето дете. Препоръчват се също мляко, млечни продукти (кисело мляко, кефир, сирене), месо, риба, бобови растения, зърнени храни, слънчогледови семки, ядки и зелени зеленчуци.
- Мазнини - препоръчително е те да представляват 25-30% от количеството енергия, доставено през деня. Те трябва да са главно мазнини, богати на полиненаситени мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху нервната и сърдечно-съдовата система. Струва си да увеличите приема на растителни масла. Полезно е да ограничите животинските мазнини със значително количество холестерол, съдържащи транс ненаситени мастни киселини, присъстващи в твърди маргарини и високопреработени нискокачествени продукти.
Витамини и минерали
Недостигът на един компонент може да повлияе неблагоприятно върху клетъчните функции и да причини липса на апетит у детето. За да се осигури дневният прием на всички нужни вещества, е необходимо да се приемат продукти от различни групи храни, тъй като няма хранителен продукт, който да осигурява всички витамини и минерали.
Таблица с калории
Група/ възраст/ години | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Деца | Момчета | Момичета | Съставки | |||||||
Хранителни вещества | 1-3 | 4-6 | 7-9 | 10-12 | 13-15 | 16-18 | 10-12 | 13-15 | 16-18 | |
Енергия (ккал / ден) | 1000 | 1400 | 1600-2100 | 2050-2750 | 2600-3500 | 2900-3900 | 1800-2400 | 2100-2800 | 2500-2900 | |
Протеин (г) | 14 | 21 | 30 | 42 | 58 | 64 | 41 | 56 | 53 | Месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, бобови растения |
Мазнини (г) | 33-44 | 31-54 | 31-54 | 46-107 | 58-136 | 64-152 | 40-93 | 47-109 | 48-113 | Растителни масла, зехтин, масло, месо, млечни продукти, ядки, авокадо |
Въглехидрати (г) | 50-60% процента от дневната дажба | Хляб, зърнени храни, зърнени храни, ориз, макаронени изделия, плодове, зеленчуци | ||||||||
Фибри (г) | 10 | 14 | 16 | 19 | 19 | 21 | 19 | 19 | 21 | Пшенични трици, сушени кайсии, овесени люспи, пълнозърнест хляб, слънчогледови семки, зеленчуци, плодове |
Витамин А (мг) | 400 | 450 | 500 | 600 | 900 | 900 | 600 | 700 | 700 | Черен дроб, яйца и мляко, зеленчуци, плодове |
Витамин В1 (мг) | 0,5 | 0,6 | 0,9 | 1,0 | 1,2 | 1,2 | 1,0 | 1,1 | 1,1 | Бобови растения, слънчогледови семки, ядки, свинско месо, елда, кафяв ориз, овесени ядки |
Витамин В2 (мг) | 0,5 | 0,6 | 0,9 | 1,0 | 1,3 | 1,3 | 1,0 | 1,1 | 1,1 | Мляко и млечни напитки, сирене, яйца, пълнозърнест хляб, просо, елда, овесени и ечемични семена, бобови растения, бадеми, ядки, месо, риба, спанак, аспержи, броколи, брюкселско зеле, чушки |
Ниацин (мг) | 6 | 8 | 12 | 12 | 16 | 16 | 12 | 14 | 14 | Птиче месо, риба, елда и ечемик, тъмен хляб, зърнени зърнени храни, кафяв ориз, сухи семена от бобови растения, чушки, зелен грах, картофи, ряпа, авокадо, праскови, кайсии, сушени плодове |
Витамин В6 (мг) | 0,5 | 0,6 | 1,0 | 1,2 | 1,3 | 1,3 | 1,2 | 1,2 | 1,2 | Банани, мая, листни зеленчуци, авокадо, соя, птиче месо, яйца |
Витамин В12 (мг) | 0,9 | 1,2 | 1,8 | 1,8 | 2,4 | 2,4 | 1,8 | 2,4 | 2,4 | Месо, яйца, мляко, херинга |
Витамин С (мг) | 40 | 50 | 50 | 50 | 75 | 75 | 50 | 65 | 65 | Плодове и зеленчуци (значителни количества в касис, ягоди, цитрусови плодове, шипка, магданоз, картофи) |
Витамин D (мг) | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | Риба, рибено масло, яйца, черен дроб, гъби |
Витамин Е (мг) | 6 | 6 | 7 | 10 | 10 | 10 | 8 | 8 | 8 | Растителни масла, ядки, ориз, овесени ядки, авокадо, бадеми, маслини |
Фолиева киселина (мг) | 150 | 200 | 300 | 300 | 400 | 400 | 300 | 400 | 400 | Зеленолистни зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, италианско зеле, аспержи, спанак и маруля, както и пълнозърнести зърнени храни и плодове |
Калций (мг) | 700 | 1000 | 1000 | 1300 | Сирене, мляко, извара, кисело мляко, кефир, яйца, месо, зелени зеленчуци, ядки, бобови растения | |||||
Фосфор (мг) | 460 | 500 | 600 | 1250 | Мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, сирене, зърнени продукти, картофи, боб, моркови, грах | |||||
Магнезий (мг) | 80 | 130 | 130 | 240 | 410 | 240 | 360 | Круши, ядки, соево брашно, какао, шоколад, леща, грах, боб, спанак | ||
Желязо (мг) | 7 | 10 | 10 | 10 | 12 | 12 | 10-15 | 15 | 15 | Месо, черен дроб, яйца, спанак, ядки, мляко, риба |
Цинк (мг) | 3 | 5 | 5 | 0,5 | 0,7 | 0,7 | 0,5 | 0,7 | 0,7 | Месо, мляко, яйца, ядки, пълнозърнесто брашно |
Мед (мг) | 0,3 | 0,4 | 0,7 | 0,7 | 0,9 | 0,9 | 0,7 | 0,9 | 0,9 | Бобови растения, ядки, птиче месо, телешко месо, черен дроб, елда, риба |
Йод (мг) | 90 | 90 | 100 | 120 | 150 | 120 | 150 | Морска риба, морски дарове, мая, лук, йодирана сол | ||
Селен (мг) | 20 | 30 | 30 | 40 | 55 | 55 | 40 | 55 | 55 | Месо, царевица, пълнозърнесто брашно, риба и морски дарове |
Флуор (мг) | 0,7 | 1,0 | 1,2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | Морска риба, черен дроб, соя, бобови растения, минерална вода |